Te-ai decis să scrii o carte? Stai în fața unui ecran mare, gol și nu știi de unde și cum să începi? Editorul Simona Tănăsescu are un sfat: ”Nu te speria, nu renunța!” Și cel mai mare scriitor din lume a trecut prin asta. Înainte de a tasta prima literă gândește-te că ai idei și, cel mai important, dorința de a scrie. După, dacă nu ai o structură bine definită pentru punerea în practică a acestor idei, te putem îndruma noi. Vrei să știi ce urmează? Nu este ușor să scrii o carte, dar nimic nu este imposibil atâta timp cât există dorință.
Scrierea înainte de toate este o artă, dar în același timp, dacă vreți și o meserie căreia trebuie să i te dedici sută la sută. În plus, trebuie să știți că scrisul este mare mâncător de timp și de neuroni, dar la finalul manuscrisului veți constata ca a meritat tot efortul. Și asta pentru că, o poveste bună, dusă până la final, în jurul ei poate crea cu adevărat magie! Dar, pentru a ajunge la această performanță aveți nevoie de multă, multă disciplină atât interioară cât și exterioară. Dacă sunteți hotărâți cu adevărat să o faceți, trebuie însă să urmăriți câțiva pași.
În primul rând, așterne-ți pe hârtie toate ideile. Dintre ele, numai una va căpăta un ecou puternic în mintea voastră – cea despre doriți să scrieți cu adevărat. Puteți avea zeci de gânduri despre ce gen vreți să abordați, dar nu vă lăsați păcăliți de propria imaginație, ci scrieți despre ceva cu care rezonați.
Nu uitați însă de concept, căruia sub nicio formă nu trebuie să-i neglijăm importanța. Luați ca exemplu scriitorii străini, pentru că, din păcate, în România, deși avem mulți prozatori buni, niciunul nu a reușit să își transforme opera într-un adevărat fenomen cultural. Câteva exemple în acest sens – Dan Brown, Stephen King, Stephenie Mayer sau Simone Sierra, cea care mai are puțin și o detronează pe E.L James, creatoarea celebrei serii – Fifty Shades Of Grey.
Acest concept este extrem de important, de exemplu pentru agențiile literare din străinătate. La noi, putem spera la edituri care se respectă și care, din două manuscrise similar, îl vor alege pe cel a cărei idee este cea mai puternică.
Este simplu – o vei simți în adâncul sufletului tău. Ea poate să apară dintr-o dorință pe care ai ținut-o ascunsă, dintr-o fantezie, întâmplare, situație, pasiune sau chiar dintr-o carte care ți-a plăcut sau un film pe care tocmai l-ai văzut. Uneori, un singur cuvânt poate aprinde focul unei povești absolut senzaționale.
De unde îți vine ideea genială, poate rămâne secretul tău de scriitor. Ceea ce este însă extrem de important este cum dezvolți sămânța ce tocmai a încolțit în mintea ta.
Așadar, să spunem că vrei să scrii de exemplu un thriller polițist în genul celor lui James Patterson, Lee Child sau Tess Gerritsen, etc. Oprește-te! Dacă te vei folosi de ingredientele lor, toți bloggerii de carte din România vor urla că povestea ta este – un alt clișeu, asta dacă nu se vor prinde lectorii de carte sau editorii mai înainte. Cartea îți va trece nevăzută, doar pentru că ei, cei care te-au inspirat pe tine sunt mult prea populari , iar poveștile lor sunt prea familiare. Ideea este că, dacă cititorii doresc astfel de povești, îi vor cumpăra pe ei și nicidecum pe tine. Așa că, aruncă în joc altceva diferit față de ei. Asigură-te că există acel element surpriză, care îl va determina pe cititor să-ți caute cartea.
Esențial pentru orice romancier (ador cuvântul acesta) este povestea. Este vorba despre acel motiv care îl determină, care îl obligă practic pe cititor să întoarcă pagina, să-și dorească ca povestea să nu se mai termine. Din fericire, există și aici reguli clare, pe care dacă le urmezi, ai toate șansele să-ți și iasă.
Și, un sfat important dacă vreți – ștergeți tot ceea ce vi se pare că nu merge, că nu se așterne așa cum ar trebui pe hârtie. Dacă vă doriți o poveste bună, ignorați orice amănunte nesemnificative care ar putea încărca sau încurca mintea cititorului.
Ideile nu sunt atât de greu de înțeles, deși punerea lor în practică s-ar putea să ridice anumite grade de dificultate, dar și pentru asta există soluții, atâta timp cât chiar îți dorești să ai o carte care să-ți poarte nu doar numele, ci și renumele.
Așa că, pentru a-ți fi și mai ușor, pune mâna pe o carte ce face parte din genul literar pe care vrei să-l abordezi. Deschide-o și urmărește structura poveștii, paragraf cu paragraf, dialog cu dialog și, în stilul tău unic, pornind de la structură, dă naștere propriei tale povești.
Se întâmplă adeseori , după ce cititorul a uitat să spunem detaliile unei intrigi, să își amintească însă despre personajul cu care la un moment dat s-a identificat sau l-a detestat. Când ești pregătit să îți construiești personajul, trebuie să ții cont de două aspecte:
Până aici cum ți se pare? Pentru astăzi, ne oprim aici. Încearcă să pui în practică aceste prime idei și vom veni în scurt timp și cu altele.
P.S. Dacă sunteți autori debutanți și postați fragmente în rețelele de socializare, nu vă lăsați încântați de like-uri , inimioare sau alte simboluri de gen. Asigurați-vă înainte de orice că aveți o structură corectă și fluentă a subiectului. Încurajările nu înseamnă obligatoriu succes. Pentru ca o poveste să meargă cât mai departe are nevoie de mult mai mult decât zece inimi…